top of page

Arles

 

Arles is een kleine stad, gelegen in het Bouches-du-Rhône departement in de Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Arles is uniek en moeilijk te vergelijken met andere steden in het zuiden van Frankrijk. Het heeft enorm veel te bieden op verscheidene vlakken. Voor elk wat wils:

 

Arles ligt in het zuiden van Frankrijk, dus ook hier schijnt de zon méér dan regelmatig. Men spreekt dan ook vaak over "Sunny Arles".

 

Arles heeft een rijke geschiedenis en werd beschouwd als een van de belangrijkste steden in de Romeinse tijd. Er bevinden zich dqn ook veel Romeinse en romaanse monumenten in Arles. De wijk waar l'Aubergine Rouge zich bevindt, 'La Roquette', behoort bestaat vrijwel volledig uit laatmiddeleeuwse gebouwen en behoort tot de lijst van UNESCO-werelderfgoed.

 

De bekende Nederlandse kunstschilder Vincent Van Gogh woonde van 1888 tot 1889 in Arles en maakte meer dan 300 schilderijen tijdens zijn verblijf hier, waaronder enkele van zijn meest bekende artistieke triomfen.

 

Arles staat bekend om zijn vele fototentoonstellingen en zijn jaarlijks internationaal fotofestival. Vele "fotofanaten" komen hier hun werken tentoonstellen, en/of andere werken aanschouwen en/of Arles mooi in beeld brengen.

 

"La Camargue" is een enorm groot natuurgebied gelegen in het zuiden van Arles en staat bekend om de wilde paarden en zijn broedplaats voor flamingo's.

 

Vincent van Gogh

 

 

Meer informatie over Arles is te vinden op de site van het toerismekantoor van Arles met al de officiële informatie die je wenst: http://www.arlestourisme.com/

Wat als Vincent van Gogh plotseling langs je huis loopt?

 

Een nacht in het begin van 1888, de 34-jarige Vincent dwarrelt door de Parijse lanen. Beschonken en besmeurd, met een sterk alcoholisch getint drankje, genaamd Absint, gaat hij op zoek naar zijn slaapplekje. Hij grijpt naar zijn vuurtje in zijn binnenzak en steekt een lange cilindervormige sigqret aan.

Alcohol en tabak , Vincents beste vrienden, tegelijk zijn ergste vijanden. Op een miraculeuze wijze slaagt hij erin zijn kamer te vinden. Hij hoopt dat de slaap en rust en goed zal doen.

 

Maar hij kan de slaap niet vatten. Zijn pijnlijke keel speelt op en vraagt Vincents aandacht. De koorts giert door zijn lichaam, met hoofdpijn, kippenvel en rillingen van de koude als gevolg. Een ondraaglijke weersomslag, die tot en met de middag bleef duren. Vincent realiseert zich dat hij het hier niet meer langer kan volhouden en maakt een drastische beslissing. Parijs is hem te groot, te gevaarlijk, te koud en te benauwd. Daarbij spookt er al een tijdje in zijn hoofd om een utopische kunstkolonie op te richten, iets dat volgens hem in Parijs niet meer mogelijk is. Hij wil weg, maar waar naartoe? Een bevriende schilder vertelde Van Gogh ooit over de bijzonder lichtval in Zuid-Frankrijk. Het zuiden van Frankrijk. Van Gogh vat het plan op om een nieuwe kunstkolonie te stichten, op een plek door hem, Van Gogh, uitgekozen. Welke stad zou hiervoor het meest geschikt zijn?

 

Arles. Eind februari 1888, Vincent verlaat Parijs en zijn voltooide schilderijen en vertrekt naar Arles. Hij nestelt zich in een kamer in het hotel-restaurant “Carrel”. Vincent beschreef Arles als “iets anders”, een exotisch wereldje op zichzelf. Het lokale landschap, de prachtige lucht en het felle licht betoverde hem zodanig, dat zijn kunst veranderde en hij in Arles enkele van zijn meeste bekende schilderijen voltooide, waaronder het bekende zelfportret, 'Het Gele Huis', 'Caféterras bij Nacht', de 'Zonnebloemen' en last but not least: de kamer van Vincent van Gogh!

Festivals, Tentoonstellingen & Evenementen

 

les suds à Arles 2014 - Aubergine Rouge
00:0000:00
bottom of page